2010. február 23., kedd

Welcome week kedd

Mai nap ismét egy előadással kezdődött Liechtensteinről, most leginkább pénzügyi szemmel. Persze mindenkinek az offshore cégek, adókikötő fogalmak jutnak eszébe, és nem alaptalanul. Ezt a helyiek sem tagadják.
Ezután bementünk a városba, megnézni a Kunstmuseumot. Tetszetős modern épület, abszolút jó keretet ad a benne levő kortárs alkotásoknak.

Az épületet Meinrad Morger, Heinrich Degelo és Christian Kerez svájci építészek tervezték. Egy fekete csiszolt műkő kubus (kocka) néhol síkba hozott üveggel áttörve. Még a kiszolgáló helyiségek ajtajai is műkő borítást kaptak, az épülettől távolabb menve teljesen beleolvadnak az amúgy dilatáció nélküli falba. A burkolatot valószínűleg a helyszínen öntötték, mert azért látszanak az ankerek szabályosan kirajzolódó kipótlásai. Régebben azt gondoltam nem illik ide, de már egy picit is jobban megismerve a város hangulatát teljesen helyénvalónak tartom. Ha egyszer lesz időm szépen körbefényképezem.
Belül most éppen kortárs absztrakt művészet szokásos érthetetlensége fogad a kiállítótermekben. (Az épület belseje amúgy a külsőhöz hasonlóan visszafogott, de jól megkomponáltan semleges hátteret biztosít a műalkotásoknak.) Az első teremben különböző színű franciaágy méretű kvázi homogén téglalapok a falakon. A kísérő művészettörténész hallgató lány szerint az alkotó szeretné ha a saját érzéseink látnánk a képeibe. A többi teremben szobrok, a legkülönfélébb anyagokból és formákkal, jók is rosszak is.
Apró adalék, hogy a bejárati büfé-könyvesbolt részben sushit lehet fogyasztani.
A múzeum után gyors hideg kaja boltból otthonról, majd rohanás német órára. Én pont a két csoport közé lőttem be magam, úgyhogy választhattam melyikbe menjek. A némettanár javaslatára először az 'advanced' csoporttal próbálkozom, aztán ha nagyon nem tetszik átvándorolok a kezdőkhöz. Hát elsőre egy elég kemény gazdasági szöveget kaptunk olvasni, értelmezni, és azon keresztül beszélgettünk Liechtensteinről. Hát meglátom... Pénteken kell egy kiselőadást tartani a helyi művészetről.
Megyek is, elkezdünk vele foglalkozni, mert a héten már nem nagyon lesz idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése